Неділя, 19.05.2024, 05:24
Вітаю Вас Гость | Реєстрація | Вхід


Альтернативні джерела енергії


Форма входу
Пошук
Меню сайту
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 32
Міні-чат
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 15 » АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ
17:03
АЛЬТЕРНАТИВНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ

СОНЯЧНА ЕНЕРГІЯ

    Сонячна енергія - це кінетична енергія випромінювання (в основному світла), що утворюється в результаті реакцій у надрах Сонця. Оскільки її запаси практично невичерпні (астрономи підрахували, що Сонце буде «горіти» ще кілька мільйонів років), її відносять до поновлюваних енергоресурсів. У природних екосистемах лише невелика частина сонячної енергії поглинається хлорофілом, що міститься в листі рослин, і використовується для фотосинтезу, тобто утворення органічної речовини з вуглекислого газу і води. Таким чином, вона вловлюється і запасається у вигляді потенційної енергії органічних речовин. За рахунок їхнього розкладання задовольняються енергетичні потреби всіх інших компонентів екосистем.

    Підраховано, що приблизно такого ж відсотка сонячної енергії цілком достатньо для забезпечення потреб транспорту, промисловості і нашого побуту не тільки зараз, але й у доступному для огляду майбутньому. І взагалі, незалежно від того, будемо ми нею користуватися чи ні, на енергетичному балансі Землі і стані біосфери це ніяк не позначиться. Однак сонячна енергія попадає на всю поверхню Землі, ніде не досягаючи особливої інтенсивності. Тому її потрібно виловити на порівняно великій площі, сконцентрувати і перетворити в таку форму, яку можна використовувати для промислових, побутових і  транспортних потреб. Крім того, треба вміти запасати сонячну енергію, щоб підтримувати енергопостачання і вночі, і в похмурі дні. Перераховані труднощі і витрати, необхідні для подолання цих труднощів, наводять на думку про непрактичність цього енергоресурсу, принаймні сьогодні. Однак у багатьох випадках проблема перебільшується.

    Головне - використовувати сонячну енергію так, щоб її вартість була мінімальна або взагалі дорівнювала нулю. В міру вдосконалювання технологій і дорожчання традиційних енергоресурсів ця енергія буде знаходити все нові і нові області застосування.

    Пасивні сонячні нагрівальні системи дуже рентабельні, і тому є доцільним включати їх у проекти всіх нових будинків. Однак, поки старі будинки не зміняться, споживання традиційних енергоресурсів не знизиться; у кращому випадку сповільниться його ріст. Дійсно скоротити їхнє використання могло б повсюдне покращення теплоізоляції будинків і встановлення в них «заднім числом» сонячних систем опалення і водонагрівання. У такому випадку з'явиться можливість перекинути частину паливно-мастильних матеріалів, що використовуються в побутових цілях, на потреби транспорту. Це б дало більше часу для вирішення проблеми майбутнього дефіциту сирої нафти, необхідної для виробництва автомобільного пального.

Переглядів: 555 | Додав: TNG | Рейтинг: 0.0/0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]